gototopgototop

Rejonowe Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji Spółka z o.o. w Chrzanowie

dajemy to, czego potrzebujecie najbardziej


Internetowe Biuro Obsługi Klienta

RPWIK w pigułce

Facebook

Imieniny


Dzisiaj jest: Czwartek
30 Marca 2017
Imieniny obchodzą
Amelia, Aniela, Częstobor, Jan,
Kwiryna, Kwiryn

Do końca roku zostało 277 dni.
Zodiak: Baran



Pogoda

Gościmy

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterdzisiaj473
mod_vvisit_counterwczoraj864
mod_vvisit_counterw tygodniu3180
mod_vvisit_counterRazem750550

Online Now: 20
Twoje IP: 54.205.210.125
,

Jak do nas dojechać

Zmień czcionkę:

Poniższe analizy zrealizowano zgodnie z zakresem monitoringu przeglądowego wg Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dn. 29.03.2007r. ze zmianami z dn. 20.04.2010r. Przedstawione wyniki badań spełniają również wszystkie wymagania aktualnego rozporządzenia z dn. 13.11.2015r. [Dz.U. z 2015r., poz. 1989]. Badania wykonano w Centralnym Laboratorium MPWiK S.A. w Krakowie oraz we własnym Laboratorium. Oba laboratoria posiadają Certyfikaty Akredytacji PCA potwierdzające spełnienie wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025.

Badania w takim zakresie zgodnie z rozporządzeniem są wykonywane od wielu lat co najmniej raz w roku dla każdego ujęcia wody pitnej jakim dysponuje nasze przedsiębiorstwo. Nigdy nie zdarzyły się jakiekolwiek przekroczenia dopuszczalnych wartości dla parametrów objętych monitoringiem.

Ponadto własne Laboratorium zgodnie z harmonogramem co miesiąc wykonuje analizy próbek wody pobieranych w całym rejonie działalności RPWiK Sp. z o.o.. Badania wykonywane są w pełnym zakresie mikrobiologicznym oraz fizykochemicznym – tu w zakresie monitoringu kontrolnego, rozszerzonego o metale ciężkie, takie jak ołów, kadm, chrom oraz związki azotowe: azotyny, azotany, amoniak,
a także siarczany i twardość wody.

Zmień czcionkę:

Woda dostarczana do sieci wodociągowej powinna być nie tylko bezpieczna dla zdrowia, ale również akceptowalna pod względem wyglądu, smaku i zapachu.

Parametry: mętność, żelazo i mangan są podstawowymi wskaźnikami fizykochemicznymi, które świadczą o estetycznych walorach wody. Wysokie wartości żelaza powyżej 300 μg/l mogą powodować podwyższenie mętności i barwy wody, powstawanie mazistych osadów w przewodach wodociągowych i naczyniach, co konsument może ocenić wizualnie. Mangan powyżej wartości 100 μg/l nadaje wodzie niepożądany smak, a także powoduje przebarwienia odzieży podczas prania i brudzenie ceramiki sanitarnej.

W związku z tym, powyższe parametry również są normowane, mimo że nie stwarzają bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia, wręcz są to mikroelementy niezbędne dla człowieka i w odpowiedniej postaci powinny być dostarczane do organizmu, najlepiej wraz z pożywieniem.

Reasumując, woda w sieci wodociągowej na terenie działania RPWiK Sp. z o.o. spełnia wszystkie wymagania rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi z dn. 13.11.2015r. [Dz.U. z 2015r., poz. 1989], czyli jest bezpieczna dla zdrowia i akceptowalna przez konsumentów.

Poniższe wykresy zbiorcze dla sieci wodociągowej uwzględniają wszystkie trzy wskaźniki. Liniami przerywanymi w odpowiednich kolorach zaznaczono wartość dopuszczalną. Wartości dla mętności są mierzone w jednostkach nefelometrycznych [NTU], a mangan i żelazo w μg/l (wg załączonej tabeli). Na każdym z nich widać poprawę jakości wody dla tych parametrów. Wszystkie pozostałe wskaźniki i parametry badane zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia nie zmieniają się i są takie jak w wodzie na ujęciu, z którego woda pochodzi.

NDS – Najwyższe Dopuszczalne Stężenie

NDW – Najwyższa Dopuszczalna Wartość